Thailanda culinară – o bogăție de gusturi și arome exotice

Dacă într-un articol precedent, vă povesteam despre preparatele specifice mai multor țări și/sau orașe din lume, care sunt de încercat, aducând în discuție și diversitatea culinară a Thailandei, aici vă detaliem câte ceva din exotica bucătărie thai. Unele preparate sunt recomandate chiar de celebrul chef Gordon Ramsay în cartea sa, World Tour. Noi am adăugat, pe lângă cele mai populare, și câteva mai puțin cunoscute sau mai atipice, poate, pentru un european.

b1

– În topul mâncărurilor naționale se află Pad Thai – tăițeii prăjiți cu pui, creveți, mix-uri de fructe de mare și/sau tofu și un sos savuros care combină mai multe ingrediente: supă de pește și/sau sos de soia, ou, ceapă, usturoi, chilli, lime, tamarind, zahăr de palmier și uneori, alune prăjite, cu variații de la rețetă la rețetă. Îi găsiți în toată Thailanda, la restaurante, cât și la tarabe.

– Supa Tom Yum este un alt preparat național; Tom Yum Goong are creveți, ardei iuți, fond de pește, lemongrass, lime, galangal, ghimbir, coriandru, iar Tom Yum Gai  are pui și lapte de cocos, legume, plante aromate și condimente specifice. În Bangkok, de exemplu, se găsește la mai toate restaurantele.

teaser.jpeg

– Curry, denumit generic Gaeng este și el de mai multe tipuri:  verde, roșu, galben și poate fi cu creveți, carne sau vegetarian. Are la bază o pastă cu același nume, obținută din ardei iuți verzi sau roșii, după caz, tamarind, lemongrass, galangal, coajă de kaffir, piper, semințe de coriandru, cardamon, pastă de creveți, orez, legume, lapte de cocos.

– Frigăruile Satay de pui, porc, vită sunt delicioase, trecute prin sos de alune, care conține unt de arahide, lapte de cocos, sos de pește, chilli, usturoi, galangal, lime. Sunt o alegere bună atunci când vreți ceva rapid, de mâncat inclusiv pe stradă.

– Unul dintre cele mai populare deserturi thai este savurosul Kao Niew MamuangMango sticky rice – cu orez lipicios (glutinos), după cum arată și numele, lapte de cocos, zahăr și mango bine copt, plus diferite ingrediente, în funcție de rețetă, precum pandanul (o plantă verde cu aromă de vanilie) sau fasole mung crocantă.

– Mai puțin cunoscut este Khao Soi, tot un preparat cu tăiței și carne, dar într-o supă cremoasă pe bază de curry cu lapte de cocos. Deși nu se găsește peste tot, ci îndeosebi în nordul Thailandei, tendurile internaționale culinare îl dau ca un „must” de încercat.

-Iar ca extremă, dacă vă încumetați, găsiți la tarabe tot felul de insecte prăjite: gândaci, scorpioni, greieri, lăcuste.

În ceea ce privește „zonele” culinare, street food-ul, piețele de noapte, restaurantele și sky bar-urile sunt toate de încercat în Thailanda.

Bangkok-ul e raiul street food-ului. Zeci de tarabe îți aștern în fața ochilor frigărui cu pești, fructe de mare, cărnuri și cârnați, tăiței prăjiți, fructe, insecte crocante. În Chinatown, Yaowarat este cea mai mare stradă cu tarabe și restaurante, unde frigăruile cu fructe de mare sunt foarte populare, dar găsiți și Dim sum – găluștele de proveniență chinezească, de orez umplute cu carne de porc/creveți/vegetariene -, supe de tăiței, omlete cu stridii, înghețate, deserturi, fructe.
Or Kor Tor este una dintre cele mai mari și vestite piețe de noapte din lume, care abundă în legume și fructe proaspete, condimente și ierburi, frigărui, clatite cu stridii și clătite dulci cu lapte de cocos.

Nu poți să ajungi în Bangkok să nu încerci o experiență la un sky bar, noaptea, unde mesele îmbină gusturile asiatice cu cele europene, iar view-ul de la etajele de peste 30-60 metri e spectaculos.

Și în Phuket, piețele de noapte sunt ticsite de localuri și tarabe. Chillva Market e unul dintre cele mai trendy locuri din Phuket cu pub-uri funky, coffee shop-uri, tonete de înghețată, tarabe. Iar dacă prindeți un week-end, mergeți la Phuket Week-end Market. Porumbul fiert cu unt, cârnații picanți, fishcakes, fructele exotice sunt printre deliciile de aici.

Duminica este deschisă și Phuket Walking Street, cea mai mare din piețele de noapte din Phuket. Este plină de tarabe cu frigărui de calamar, pui și porc, deserturi tradiționale Thai khanom din făină de tapioca, amidon de arrowroot (o plantă tropicală), făină de fasole mung, orez, lapte de cocos, zahăr, suc de pandan. Iar la tuk tuk-uri, veți avea surpriza să găsiți burgeri de pui și vită, daca v-ați săturat cumva  de mâncarea thailndeză.

Și dacă v-am făcut poftă și aveți în vedere și mirificele peisaje din Phuket ori amețitoarea viată citadină din Bangkok, vă punem la dispoziție oferta noastră de extrasezon pentru Thailanda http://bit.ly/2KStRJA.

Nu uitați să instagramați ce mâncați, multe preparate sunt la fel de spectaculoase și ca aspect pe cât sunt de bune.

#Eurotravel25deani #DelaDorintalaDestinatie #InvestesteinAmintiri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *