Este sigur să călătorim în alte țări? Turismul în perioada epidemiei de Coronavirus

Pe fondul epidemiei de Coronovirus numeroase articole cu știri false au creat o panică nejustificată în rândul populației din întreaga lume, inclusiv în România. S-a pus sub semnul întrebării siguranța unei călătorii peste granițele țării și în unele cazuri anularea sau amânarea biletelor de vacanță.  Pentru că suntem adepții unei bune informări și pentru că dorim să vă răspundem la întrebări într-un mod organizat, am stat de vorbă cu CEO-ul agenției noastre, Radu Milcu, întors recent dintr-o călătorie în USA.

În astfel de momente cunoașterea este cea care ne ajută să privim lucrurile asumat, în direcția corectă și ne permite să luăm decizii care să nu ne afecteze. Vă reamintim astfel că Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români care se află sau intenționează să călătorească în străinătate să se informeze din timp cu privire la măsurile dispuse de autoritățile din țara de destinație/tranzit în contextul demersurilor de gestionare și limitare a răspândirii infecției cu COVID-19, dar nu interzic și nici nu recomandă anularea biletelor dacă destinația nu este pe lista regiunilor cu risc epidemic.

  1. Ce părere au turiștii despre acest virus și cum tratează subiectul când intră în contact cu agentia?

Având în vedere abundența și varietatea informațiilor mai mult sau mai puțin reale cu privire la acest virus, și părerile turiștilor noștri sunt împărțite. Unii dintre ei își anulează plecările fie din lipsa de confort, fie datorită anularii evenimentelor la care luau parte, iar ceilalți tratează subiectul cu lejeritate și își continuă planurile de calatorie.

  1. Ce se întâmplă pe aeroporturi și cât de sigură ar fi acum o plecare în Italia? Dar în alte țări?

M-am intors recent dintr-o călătorie și vă pot spune că pe aeroporturile pe care le-am tranzitat activitate se desfășura absolut normal, ca în orice altă perioadă. După câte știri am văzut în online și la televizor, mă așteptam la nițte imagini apocaliptice în care toată lumea poartă măști de protecție și se izolează de ceilalți, însă singurii angajați din aeroport pe care i-am văzut purtând măști de protețtie au fost la sosiri în Otopeni.

În momentul de față călătoria în Italia prezintă un risc destul de mare de contaminare, mai ales în apropierea zonei afectate, conform cu regulile dispuse de Minister, persoanele care vin din zona roșie intră în carantină timp de 14 zile, în spațiispecial destinate în acest scop, imediat dupa revenirea în România. Zonele afectate sunt: Regiunea Lombardia: Codogno, Castiglione d’Adda, Casarpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini,  Castelgerundo, San Fiorano și  Regiunea Veneto: Vo Euganeo.

Cei care se întorc din Italia din alte localități din Regiunea Lombardia și Regiunea Veneto sunt considerați că au fost în zona galbenă, iar aceștia intră în auto-izolare la domiciliu timp de 14 zile, imediat după revenirea în Romania.

În zona roșie se mai află: Provincia Hubei (inclusiv orasul Wuhan),  Orasele Wenzhou, Hangzhou, Ningbo,Taizhou din Provincia Zhejiang – din China Continentală, Daegu (oras), Cheongdo (judet) din Coreea de Sud. În zona galbenă se mai află Alte provincii / orase din China continentală, Regiunea Emilia-Romagna, Alte județe și localități din Coreea de Sud, Iran.

În rest, nici o altă țară nu se mai află în zonă de risc epidemic și nu va introduce nimeni în carantină sau autoizolare dacă vă întoarceți din orice altă țară/regiune decât cele menționate mai sus.

Puteți să fiți mereu la curent cu această listă aici: https://www.cnscbt.ro/index.php/1440-lista-zonelor-cu-transmitere-comunitara-extinsa-si-a-altor-zone-afectate-de-covid-19-actualizare-28-02-202

  1. Cand a apărut primul caz de Covid-19 în România erai plecat în vacanță, te-ai simțit în vreun fel amenințat?

Personal fac parte din categoria celor care nu se panichează în privința acestui virus și consider că respectarea unor reguli minime de igienă, precum spălarea mâinilor sau evitarea atingerii feței cu mâinile reduc drastic riscul infectiei, mai ales în destinațiile în care nu există epidemie.

Aici puteți să găsiți și lista completă cu elemente comportamentale: http://www.ms.ro/coronavirus-covid-19/

  1. Dacă ar trebui să pleci în vacanță într-o lună cum ai proceda? Dar peste câteva luni?

Cu siguranță aș merge mai departe cu planurile mele, căutând o destinație care nu se află pe lista de mai sus. Foarte posibil ca într-o lună situația să se schimbe și să se revină la normal.

  1. Ce ai face în cazul celor care acum sunt în căutare de vacanțe pentru vara 2020, ai continua să îți faci planuri sau ai aștepta să vezi cum decurg lucrurile?

Cu certitudine părerea mea este că planurile de vacanță trebuie să meargă în continuare, iar celor mai pesimiști le recomand să își facă rezervari cu condiții flexibile de anulare.

      6. Care este sfatul tau pentru clienții agenției Eurotravel?

Să urmărească comunicatele oficiale ale autorităților și știrile bine fundamentate despre acest subiect. Din păcate în zilele noastre știrile false sau cele care provoacă panică se propagă mult mai rapid decât cele reale. Să continuie să călătorească, asumat și să urmeze sfaturile de igienă și prevenție. Noi suntem aici să găsim soluții pentru călătorii în siguranță!

 

 

 

Leave a Reply